Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği ve Abdi İbrahim’den, Dünya Parkinson Günü’nde anlamlı proje: Parkinson’a değer katan yüzler

12.04.2022 - Salı 01:28

Türk ilaç sektörünün lideri Abdi İbrahim ve Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği, 11 Nisan Dünya Parkinson Günü için anlamlı bir sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirdi. Parkinsona Değer Katan Yüzler kampanyasında, yüz kaslarını kullanmakta zorlanan hastalar, sanat eserlerindeki mimikleri canlandırdı. Bu anlar, fotoğraf sanatçısı Sefa Yamak tarafından görüntülendi. Ayrıca bir ilke imza atılarak, OpenSea platformundaki ilk parkinson NFT koleksiyonu da satışa sunuldu. Elde edilecek tüm gelir Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği’ne bağışlanacak.

TÜRKİYE Parkinson Hastalığı Derneği, 11 Nisan Dünya Parkinson Günü kapsamında online bir basın toplantısı düzenledi. Türk ilaç sektörünün lideri Abdi İbrahim’in desteğiyle gerçekleşen toplantıda, Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği ve Abdi İbrahim iş birliği ile hayata geçirilen “Parkinson’a Değer Katan Yüzler” adlı sosyal sorumluluk projesi tanıtıldı.

Toplantıda, Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Dilek İnce Günal, fotoğraf sanatçısı Sefa Yamak ve Abdi İbrahim Reçeteli Ürünler Pazarlama ve Satış Grup Başkanı Dr. Oğuz Mülazımoğlu hem kampanya hem de hastalıkla mücadele ve farkındalık çalışmaları hakkında bilgi verdi.

En belirgin semptomlardan biri: Hipomimi

Parkinsonda, doğal yüz ifadesini oluşturan yüz kasları hareketlerinin (mimikler) ve göz kırpma gibi otomatik hareketlerin azalmasına bağlı olarak, sabit bir bakışın eşlik ettiği donuk bir yüz ifadesi gelişebiliyor. Bu durum hipomimi olarak adlandırılıyor. Hipomimi, parkinsonlu bireylerde sık karşılaşılan ve fark edilmesi her zaman kolay olmayan semptomlardan biri. Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği ve Abdi İbrahim de hipomimi semptomuna yönelik farkındalığı artırmak ve toplumu bilinçlendirmek amacıyla, 11 Nisan Dünya Parkinson Günü’nde “Parkinson’a Değer Katan Yüzler” adını verdikleri bir sosyal sorumluluk kampanyasına imza attı. Proje ile yüz kası egzersizlerini kullanarak hastaların semptomlarını iyileştirmek amaçlanıyor.

İlk parkinson NFT koleksiyonu

Kampanyada, parkinson hastalarının farklı fotografik sanat eserlerinde yer alan mimikleri denemeleri istendi ve hastaların canlandırmaya çalıştığı yüz ifadeleri, fotoğraf sanatçısı Sefa Yamak’ın objektifiyle ölümsüzleştirildi. OpenSea platformunda satılacak bu fotoğraflardan elde edilecek tüm gelir Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği’ne bağışlanacak. Bu kampanya ile beraber OpenSea platformundaki ilk parkinson NFT koleksiyonu da satışa sunularak bir ilke imza atılmış oldu.

Derneğin çalışmaları ve kampanya hakkında bilgi veren Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Dilek İnce Günal şunları söyledi: “Parkinson hastalığı, belirtileri yavaş gelişen ve dünyada alzheimerdan sonra en sık görülen ikinci nörodejeneratif (sinir hücrelerinin harabiyeti) hastalıktır. Türkiye’de yaklaşık 150.000 parkinson hastası bulunuyor. Covid-19 pandemisi boyunca herkes gibi hareket özgürlükleri ve sosyal hayatları kısıtlanan parkinson hastaları bu durumdan oldukça etkilenmiş ve birçok hastanın çeşitli semptomlarında kötüleşmeler olmuştur. 11 Nisan Dünya Parkinson Günü’nde derneğimizin yapacağı aktivitelerden ‘Yöntem Bilimden Destek Gönülden’ projesi kapsamında hasta ve hasta yakınları, hekimlerimiz ile bir araya gelecek ve sohbet edeceğiz. Bununla birlikte Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği ve Abdi İbrahim iş birliği ile sağlık alanında ilk defa bir parkinson NFT koleksiyonunu sergileyerek, parkinsonlu bireylerin yaşadığı hipomimi semptomuna dikkat çekmeyi ve çözüm önerisi sunmayı hedefliyoruz.”

Kampanya ve fotoğrafların çekim süreci hakkında konuşan fotoğraf sanatçısı Sefa Yamak da “Parkinson alanında böyle bir sosyal sorumluluk projesine katılmak ve çektiğim portreler ile parkinson hastalarının hayatını iyileştirme yolculuğunun bir parçası olabilmek mutluluk verici. OpenSea gibi geleceğe hitap eden bir platformda gerekleşen bu projenin, toplumda parkinson hastalığı farkındalığını artıracağına ve sağlık alanında ses getireceğine inanıyorum” dedi.

“Abdi İbrahim olarak hasta ve hasta yakınlarının yanında olduk”

Abdi İbrahim’in parkinson ile mücadele çalışmalarına değinen Reçeteli Ürünler Pazarlama ve Satış Grup Başkanı Dr. Oğuz Mülazımoğlu ise şunları söyledi: Vizyonumuz doğrultusunda tüm toplumun olduğu gibi parkinson hastalığı ile yaşayan bireylerin hayatlarını iyileştirmek için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Son 5 yıldır parkinson hasta ve hasta yakınlarının bu süreçteki yolculuklarını anlamaya odaklandık. Abdi İbrahim Parkinson Grubu olarak hastalığın her evresine hitap eden ilaç portföyümüz ile hekimler ile buluşurken, hastaların yolculuğunu iyileştirecek sosyal sorumluluk projelerimiz ile parkinson hastalığı farkındalığını artırmayı hedefliyoruz. 11 Nisan Dünya Parkinson Günü’nde, Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği ve Abdi İbrahim iş birliği ile Değer Katan Yüzler sosyal sorumluluk kampanyasını hayata geçirdiğimizi paylaşmaktan gurur duyuyorum.”

Türkiye’de 150 bin parkinson hastası bulunuyor

  • Dünyada her yıl ortalama 10.000 kişiye parkinson tanısı konulmaktadır. Türkiye’de ise yaklaşık 150.000 parkinson hastası bulunmaktadır.
  • Parkinson ilerleyen yaşlarda görülme sıklığı artan bir hastalıktır; ancak genel kanının aksine sadece yaşlılarda görülen bir hastalık değildir.
  • Parkinson hastalığı önemli bir toplum sağlığı sorunu olup kişilerin hareket kabiliyetini önemli derecede kısıtlayabilmektedir. Parkinsonlu bireylerin yaşadıkları semptomlar hayat kalitelerini önemli ölçüde etkilemektedir.
  • Hastalığı ortadan kaldıran bir tedavi bulunmamakla beraber mevcut tedavi seçenekleri, semptomlarını önemli ölçüde düzeltebilmektedir.
  • Parkinson hastalığının tedavi sürecinde fiziksel aktivite önemli bir yer tutmaktadır.

Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

YORUM YAZ

Yorum Yazabilmek İçin Lütfen Giriş Yapın.